Suldal er en kommune i Ryfylke i Rogaland. Det er en kommune som har et areal på 1 728 kvadratkilometer og i overkant av 4 000 innbyggere. I Suldal kan du få en stor variasjon av opplevelser og attraksjoner. Det er fjord, fjell, daler og skog. Det er mange attraksjoner og muligheter for aktiviteter i kommunen hele sommeren. For de som er interessert i fiske, er Laksestudio i Sandfossen på Sand en stor begivenhet. Her kan du se ørreten som er på vei opp elva for å gyte. En opplevelse utenom det vanlige.

Kommunesentret i Suldal

Sand er kommunesentret i Suldal, og her bor det drøyt 1 200 innbyggere. Herfra var det tidligere fergeforbindelse til Ropeid over Sandsfjorden. I senere tid har fergeforbindelsen blitt erstattet av bro, dette skjedde i 2015. Sand er handelssentrum i Ryfylke, og hovedgaten heter ganske enkelt Gata. Her finner du butikker og kafeer, og litt utenfor sentrum kan du gå over gangbruen Høse bru. Denne broen ble kåret til «årets bro» i det amerikanske magasinet Travel + Leisure. Hvis du er i Sand bør du besøke Ryfylkemuseet og Sand Kirke, sistnevnte ble bygget i 1852.

Fantastisk utsikt

Der er mange flotte turmuligheter i Suldal. En tur til Hellandsnuten tar omlag seks timer og er en krevende tur. Det høyeste punktet er på 740 meter over havet. Vil du prøve deg på denne turen, kan du starte med å ta bilen til Eide på Sand. Her starter turen fra Joagarden Barnehage hvor det er en parkeringsplass. Du følger så veien opp til du kommer til en traktorvei som krysser ved Jonsokplassen. Derfra holder du til høyre og følger den blåmerkete stien. Når du kommer til toppen får du panoramautsikt over hele området med fem fjorder.

Nasjonal turistvei

Nasjonal turistvei er en ekstra satsning på atten strekninger i Norge som har fått offisiell status som veier det skal satses ekstra på i forhold til turistnæringen. Veiene får arkitektur og kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser. En av de 18 strekningene er i Ryfylke med Riksvei 13, Fylkesvei 46 og fylkesvei 260. Tidligere nevnte Høse Bru er en del av Nasjonale turistveier. Det er også Ropeid, som er en halvøy i Suldal kommune. På Ropeid ligger flere mindre tettsteder, og det går båt herfra til blant annet Sauda og Stavanger.

Spektakulær rasteplass

Nord for Sandsfjordbrua er det etablert en spektakulær rasteplass. Denne er bygget av Statens Vegvesen som en del av Nasjonale turistveier. Rasteplassen heter Ostasteidn. Rasteplassen er inspirert av endel naturmalerier laget av Lars Hertvig med motiver fra Ryfylke. Det er en gangbru over til sitteplassene. Herfra har du flott utsikt innover Sandsfjorden. Til og med toalettbygget har inspirasjon fra Hertvigs malerier. Utvendig har det slett betong, med mose som trives best i den nordiske regnskogen. Innvendig har toalettet hvite, glatte flater som overlys sildrende nedover langs veggene. Denne rasteplassen er verdt et besøk når du kommer til Suldal.

Spennende historie på Kolbeinstveit

Museumtunet Kolbeinstveit er en del av regionsmuseet Ryfylkemuseet. Dette er fra 1850, og består av en rekke gamle og historiske hus. Det mest spennende er Guggedalsloftet som er blant de eldste trebygningene i Rogaland. Det bor både mennesker og dyr på museumstunet om sommeren, og kommer du hit føler du at du blir tatt tilbake til «gamle dager». Du kan få mat, som smørgrøt og Suldalsskinke som du kan innta mens de ser på den flotte utsikten over Suldalsvannet og Fossen. Du kan også være med på en guidet tur og få mate dyrene.