I Norge har vi hele atten forskjellige nasjonalveger, som gir deg det flotteste norsk natur har å by på – nemlig fjordnatur. Nasjonal turistveg Ryfylke er 260 km lang, og går langs Rv. 13 og Fv. 520 gjennom frodig og vakkert landskap, skjærgårdsidyll, steinurer, fjord, fjell og bratte stup. Naturen er vakker og variert, og turistvegen har flere utsiktspunkter og rasteplasser med spennende arkitektur. Ruten gir deg Fjord-Norge på sitt beste, og langsmed ruten kan du gjøre flere stopp eller avkjøringer for å få med deg severdigheter og attraksjoner underveis.

Ta en avstikker til Preikestolen

Ryfylke har flere fine attraksjoner, hvorav Lysefjorden, Kjerag og Preikestolen kanskje er de mest kjente. Ruten gir deg mulighet til å ta en avstikker til for eksempel Preikestolen. Da må du belage deg på en spasertur på to timer hver vei. Du kan også gjøre et stopp i Jørpeland, der du finner gode overnattingsmuligheter, servering og en vakker skulpturpark. I umiddelbar nærhet finner du også Solbakk med sine helleristninger, samt Årdal kirke. På Hjelmeland finner du for øvrig verdens største Jærstol, samt at du her finner gode overnattingsmuligheter og matservering.

På nordsiden av fjorden

Ved avkjøring til Jelsa, rett før Lovrafjorden, får du valget mellom å fortsette ruten din langs sørsiden eller nordsiden av fjorden. Nasjonal turistveg Ryfylke går på nordsiden av fjorden, og gir deg noen spektakulære syn og opplevelser. Her kjører du over den nye Sandsfjordbrua før ferden fortsetter langs Sandsfjorden og Saudafjorden. Rett før Saudasjøen dukker Svandalsfossen opp, der du med en moderne trapp kan komme tett innpå fossen. I Sauda kan du få omvisning i Åbøbyen og ellers nyte det koselige sentrum som har alt av butikker, spisesteder og overnattingsmuligheter.

På sørsiden av fjorden

På sørsiden av fjorden kan du ta en avstikker til Strandstaden Jelsa. Her finner du et lite bysentrum med koselig småhusbebyggelse. Ryfylkemuseet på Sand er også verdt et besøk. På Sand finner du Lensmannsboligen og Laksestudioet, der du kommer tett på laksen når den hviler i femte laksetrapp ved Sandsfossen. Her kan du også gå over den spesielle gangbrua kalt Høsebrua. Sand har alt som trengs for et fint opphold. Her er overnattingsmuligheter, serveringssteder, butikker og en herlig fjordidyll. På sommeren kan du også besøke Kolbeinstveit, en museumsgård som våkner til liv når gresset gror og solen skinner.

Allmannajuvet

I Sauda ved Fv. 520 finner du Allmannajuvet, et anlegg tegnet av den anerkjente sveitsiske arkitekten Peter Zumthor. Her finner du parkering med servicebygg, kafé og museum som viser stedets gruvehistorie. Fra Allmannajuvet slynger veien seg videre over Saudafjellet til Røldal. Dette er en fjellovergang med et veldig variert landskap opptil 900 m.o.h. Veien er smal, og ble bygget av lokale anleggsarbeidere i 1960. I Røldal finner du Røldal Stavkirke, som er verdt et besøk. Fjellovergangen (Fv. 520) i nord er stengt mellom Hellandsbygd og Røldal om vinteren, og du må i så fall benytte Rv. 13.

Nesflatens krafthistorie

Vil du se spennende kraftarkitektur, bør du stoppe på Nesflaten. Denne kraftstasjonen ble tegnet av Geir Grung på 60-tallet, der du også finner boliger og Energihotellet. Dette hotellet har en minimalistisk stil, som glir rett inn i det som anses som et av Norges fineste og best bevarte eksempler på områder med funksjonalistisk stil. Om du kommer til Nasjonalvegen fra syd, må du ta ferje Lauvvik – Oanes, Stavanger – Tau eller kjøre via Røldal i nord. Kommer du fra øst, kan det anbefales å ta Lysevegen fra Suleskar og ta turistferjen fra Lysebotn ut Lysefjorden til Oanes.