Fra Mo Laksegard kan du flyte nedover Suldalslågen med strømningene, og se villaks og sjøørret slik du aldri har sett den. Her ligger du og flyter i omlag 2,5 kilometer og ser på lakselivet gjennom dykkermasken. Før safarien starter gjennomgår du et kort kurs i bassenget på Mo, der du får opplæring i sikker adferd og hvordan du skal ta deg fram i strømningene i Suldalslågen. Du blir utstyrt med en solid overlevelsesdrakt, og en erfaren guide er med under vann. En annen guide padler i kano bak gruppen.

Praktisk informasjon for deltaker

Sesongen for laksesafari er fra 11. april til 1. desember. Safarien varer i 2,5 timer, og krever at alle kan svømme. Det er 14-års aldersgrense, og det må være minst seks deltakere og maksimum 30. Å se laks og ørret i det fri er en unik opplevelse! Her kan du se laks på opptil 20 kilo. Du skal ikke fange laks på safari, men svømme sammen med den! Mo Laksegard står for både snorkel, dykkermaske og overlevelsesdrakt, mens deltakerne blir bedt om å ta med seg t-skjorte og shorts. På vinteren får deltakerne en tykkere og varmere overlevelsesdrakt.

Laksestudioet

Enten innledningsvis eller avslutningsvis på en laksesafari, kan et besøk på Laksestudioet være både nyttig og interessant. Ved Sandsfossen i Suldalslågen på Sand finner du Norges aller første laksestudio. Den nedre delen av bygningen ligger under vann, og viser deg livet i den femte laksetrappen. Her kan du se laks klatre oppstrøms gjennom to store vinduer. Laksen kommer opp for å gyte fra juli til september/oktober. Dette er et syn du ikke bør gå glipp av enten du skal på laksesafari i Suldalslågen, eller bare er på besøk på dette vakre stedet.

Ekspedisjon i elven som alternativ

Om du ikke ønsker å svømme blant laks og ørret, men allikevel vil ha nærkontakt, kan en elveekspedisjon være løsningen. Her blir du fraktet nedover strykene i Suldalslågen i en kraftig gummibåt. Dette må ikke forveksles med rafting, da strykene her er svært milde. I grupper padler du nedover fra Mo Laksegard. Underveis kan du nyte naturen og høre gamle historier om engelske lorder på laksefiske i elven. Det blir også kaffe og steking av vafler over bål på egnet strand. Turen ender med guide ved Sandsfossen og besøk på Laksestudioet på Sand.

Populær lakseelv

Suldalslågen regnes som en lakseelv. Den ligger i Suldal i Ryfylke, og er hele 22 km lang der den renner fra Suldalsvatnet og munner ut i Sandsfjorden i Sand sentrum. Laksefiske i denne elven har alltid vært veldig populært, både blant nordmenn og blant utenlandske hobbyfiskere. Det yrer av gode fiskehistorier fra Suldalslågen, og noen av dem får du høre om du deltar på lakseekspedisjon nedover elven. Da vil guiden fortelle om engelske lorder og deres laksefiske, samt om livet generelt i dalen. Sesongen for lakseekspedisjon er om sommeren. Turen varer i 2,5 timer, og passer for barnefamilier.

Noen fakta om laks

Laksen er en anadrom fisk, som betyr at den vandrer oppstrøms i elvene for å gyte. Laksen lever til vanlig i havet, men klekking og utvikling av eggene foregår i kaldt ferskvann med steinbunn. Som regel gyter laksen i elva den selv er født i, med visse unntak. Når yngelen blir 2–5 år vandrer den ut i havet og blir der i 1–4 år før den kommer tilbake for gyting. Denne ferden oppover Suldalslågens stryk skjer i perioden fra mai til november, mens selve gytingen i hovedsak foregår i november.